Racing Team Holland by Ekris Motorsport op podium na spectaculaire 3-uursrace

Racing Team Holland by Ekris Motorsport op podium na spectaculaire 3-uursrace

VEENENDAAL / SILVERSTONE (13 juni 2016) – Racing Team Holland by Ekris Motorsport heeft op het Grand Prix-circuit van Silverstone een felbevochten derde positie in het Europees GT4 kampioenschap behaald. In een startveld van maar liefst 51 GT’s stuurden Simon Knap en Rob Severs hun oranje Ekris M4 GT4 tijdens een spectaculaire 3-uursrace naar de derde plaats en lieten onder lastige weersomstandigheden het merendeel van de internationale concurrentie achter zich. Teamgenoten Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje waren tijdens de kwalificatie het snelste duo, maar konden op het natte circuit van Silverstone na een aanrijding, lekke band en drive through penalty hun pole-positie niet verzilveren. Ondanks de tegenslagen eindigde het tweetal toch nog als zesde.

Niet alleen de coureurs van Racing Team Holland hadden een uitdagende wedstrijd op het programma staan. Ook het technische team had in aanloop naar de Silverstone 500 een race tegen de klok. In het vorige raceweekend liepen de Ekris M4’s namelijk flinke schades op. De #9-Ekris M4 was zodanig beschadigd dat er een nieuwe auto opgebouwd moest worden. “Geluk bij een ongeluk was dat Ekris Motorsport al begonnen was met het bouwen van een nieuwe M4 en dat deze al voor veertig procent af was. Het team heeft na Pau bijna aan één stuk doorgewerkt om de auto weer op de startopstelling te krijgen. Diep respect daarvoor”, vertelde Van der Ende.

Het harde werk werd in de kwalificatie beloond. Op het circuit waar over vier weken de Britse Formule 1 Grand Prix wordt verreden, zorgden de coureurs van Racing Team Holland voor een mooi succes. In een startveld van ruim vijftig GT3 en GT4’s klokten Van der Ende en Van Oranje een gecombineerde rondetijd van 4:28,651 minuten, wat hen de voorste startpositie in de Europese GT4 divisie bezorgde. Ook Severs en Knap waren goed onderweg. Severs klokte een tweede tijd, opgeteld met de rondetijd die teamgenoot Knap reed, verzekerde het tweetal zich van een keurige vierde uitgangspositie.

Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende

Bernhard van Oranje begon de wedstrijd voortvarend en wist onder de lastige omstandigheden de koppositie te behouden. Twee snelle GT3-auto’s, die in een duel waren verwikkeld, stuitten op de Ekris M4 GT4. Beide auto’s raakten Van Oranje, die vervolgens een hele ronde met een lekke band moest rijden, voor hij in de pitstraat een nieuw exemplaar kon halen. Van Oranje en teamgenoot Van der Ende slaagden er in om in het tweede deel van de race tijd goed te maken en kwamen uiteindelijk tot een zesde positie in de Europese GT4 klasse. “We hadden absoluut de snelheid om op het podium te eindigen. We reden goede tijden en ook onze pitstop strategie zat goed in elkaar. Een aanrijding, lekke band en een drive through penalty (voor een onreglementaire pitstop) waren helaas iets te veel van het goede”, somde Van der Ende op.

“Het was flink aanpoten onder deze super lastige omstandigheden. De race begon goed voor ons en de balans in de auto was prima in orde. Ik werd echter aangetikt door twee snellere GT3-auto’s, die mij wilden inhaalden. Er was niet genoeg plek voor drie auto’s. Ik liep een lekke band op en we verloren veel tijd. Jammer, want tot dat moment ging het prima”, reageerde Van Oranje, voor wie de volgende uitdaging al weer wacht. Hij rijdt aankomend weekend samen met Jan Lammers de ‘Road to Le Mans’ in het voorprogramma van de legendarische 24-uursrace. “Daar heb ik ontzettend veel zin in.”

Rob Severs en Simon Knap

Rob Severs en Simon Knap bleken zich in de regenachtige weersomstandigheden uitstekend thuis te voelen. Het Racing Team Holland-tweetal wist in de race zelfs op te klimmen naar de eerste plaats en was op bepaalde momenten de snelste Europese GT4-auto op de baan. Ondanks een dubbele drive through penalty (voor inhalen onder geel) eindigden Severs en Knap voor de tweede keer van het seizoen op het podium. “We dachten vooraf: er gaat op de baan genoeg gebeuren. Dan is het zorg om uit de rotzooi te blijven en lekker door te kunnen rijden. Zo zal je uiteindelijk zo hoog mogelijk kunnen komen”, wist Severs. “Als je ondanks een dubbele drive through toch nog derde wordt, dan hebben we het gewoon uitstekend gedaan. Bovendien hebben we in de wedstrijd een half uur op kop gereden. Dat is supergaaf. De Porsches die als eerste en tweede zijn gefinisht, zijn ook gewoon heel goed. Daar zitten zeer ervaren jongens in die je niet hoeft uit te leggen hoe ze hard moeten gaan in de regen. We mogen al met al erg tevreden zijn”, stelde Severs.

Op 9 juli staat de volgende GT4-wedstrijd op het programma. Dan rijden de coureurs van Racing Team Holland by Ekris Motorsport een race van 2 uur op Spa-Francorchamps.